dimarts, 4 de febrer del 2014

Aprenentatge a Internet



Aquesta setmana hem treballat un poquet més en Internet descobrint processos d’ensenyament - aprenentatge com cursos o assignatures a través de plataformes com els campus virtuals o Moddle que permeten crear documents HTML. Per eixample, la plataforma Eduonline on es desenvolupen diversos cursos de formació. Vos deixe el link d'Eduonline per a que pugueu investigar vosaltres mateixos. A més, hem parlat d’altre tipus d’aprenentatge que seria l’e-learning que és l’aprenentatge on-line a través d’Internet o el blended - learning que és l’aprenentatge semi presencial.



A més a més, podem trobar a Internet molts recursos que ens permeten construir processos d’ensenyament – aprenentatge significatius com son:

-      Webquest: És una activitat en la que els alumnes han d’investigar, cercar informació i transformar-la a través del que troben a la web. Planteja als alumnes una tasca o la resolució d’un problema i es tracta d’un treball col·laboratiu basat en el que troben a Internet. Segons la extensió podem parlar de miniQuest dividida en Escenari, tasca i Producte o Webquest dividida en Introducció, Tasca, Procés, Avaluació, Conclusió i Orientació Didàctica. Com exemple de Webquest vos deixe aquesta de Dalí. Si voleu crear-ne una entreu ací.

-      Cacera del Tresor: Proposa unes preguntes als alumnes i els dóna les webs per a buscar la informació a Internet. L’última pregunta plantejada s’ha de resoldre en grup. L’objectiu es que reflexionen i aprenguen a buscar a l’Internet. Les parts d’una Cacera del Tresor són Introducció, Preguntes, La Gran Pregunta, Recursos i Avaluació. Com exemple de Cacera del Tresor vos deixe aquesta de Dalí perquè pugueu comparar amb la Webquest.

-      Blogs: Crec que ja sabem què és un blog, és a dir, és  com un diari personal publicat en línea amb recursos informatius i interactius, notícies, opinions, etc. Podem crear un blog de classe, és a dir, per a que tota la classe participe o podem crear un blog per a cadascú dels alumnes i un altre per al professor. Baix el meu punt de vista els blogs a classe permeten una comunicació directa entre mestre i alumne fora de l’àmbit lectiu, faciliten recursos e informació als alumnes. Els avantatges són nombrosos. Com exemple de blogs vos deixe els guanyadors de 2013 ací.

-      Viqui: La Wiki és un tipus de web elaborada per un grup d’usuaris i qualsevol d’ells podem modificar-la. Les més conegudes son Viquipèdia i Wikileaks. Aquest tipus de web consisteix a compartir informació, revisar la que ja està i crear-ne de nova. Per a crear-ne una podeu anar a Wikispaces. Vos deixe un exemple de Viqui dels alumnes d’ESO d l’IES Melchor de Macanaz.

Una vegada que ja vos he introduït en aquestes noves maneres d’ensenyament – aprenentatge i vos he donat exemples dels mateixes, crec que no cal recalcar l’importància de les noves tecnologies, i els recursos que porten a l’aula per afavorir l’aprenentatge dels nostres alumnes. No obstant això, he d’afegir que el paper del professor en aquests casos és molt important i haurà de treballar molt abans perquè després els alumnes tinguen aquestes activitats i recursos i que a més, siguen significatives per al seu aprenentatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada